tiistai 24. toukokuuta 2016

Nimi kuolleena syntyneelle

Käytän tämänkin kanavan sanan levittämiseen, vie sinulta vain pienen hetken, mutta monille meistä kohtukuolemaperheistä niin äärettömän arvokas asia. Monissa muissa maissa tämä on jo mahdollista.

Tehdään näkymättömistä lapsistamme näkyviä.

Kiitos <3


KANNATA TÄSTÄ !


"Suomessa syntyy joka vuosi keskimäärin 200 lasta kuolleena. Kuolleena syntyneellä tarkoitetaan lasta, joka on syntynyt raskausviikon 22 jälkeen. Voimassa olevan Suomen lain mukaan kuolleena syntynyttä lasta ei rekisteröidä väestörekisteriin eikä heitä siten yhteiskunnan näkökulmasta ole olemassa, vaikka laki velvoittaa heidät hautaamaan. Sureville perheille kuolleena syntynyt lapsi on kuitenkin ihan oikea lapsi ja perheenjäsen, vaikka hän ei saanut elää päivääkään kohdun ulkopuolella. Kuolleen lapsen olemassaolon tunnustamisessa on kyse YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukaisesta ihmisarvon kunnioittamisesta. Surevien vanhempien näkökulmasta tilannetta voidaan tarkastella myös suhteessa heidän oikeuteensa muistiperinnöstä. 

Vanhempien suruprosessia vaikeuttaa se, että kuolleena syntynyttä lasta ei kaikilta osin tunnusteta lapseksi ja sitä kautta sekä vanhempien että sisarusten suru on ns. äänioikeudetonta, joka ei saa yhteiskunnassamme sosiaalista hyväksyntää. Tämä voi johtaa tukahdutettuun ja vaiettuun suruun, joka yksilötasolla aiheuttaa ongelmia. Käsittelemätön suru aiheuttaa myös kansantaloudellisesti mittavia seurauksia, sillä sosiaalisen tuen saaminen on surevien selviytymisprosessissa ensiarvoisen tärkeää. 

Yhteiskunnassamme voitaisiin helposti tukea surevia vanhempia ja perheitä sallimalla merkitä kuolleena syntyneiden lasten tiedot väestörekisteriin. Vastaava tapa toimia on käytössä Ruotsissa, jossa kuolleena syntynyt lapsi merkitään väestötietojärjestelmään vanhempien niin pyytäessä. Sekä äidin että isän henkilökohtaisiin tietoihin merkitään lapselle annettu nimi ja syntymäaika. 

Valtioneuvoston asetuksen väestötietojärjestelmän pykälässä 32 todetaan, että elävänä syntyneestä on ilmoitettava väestötietojärjestelmään. Esittämämme lainmuutos, joka mahdollistaisi kuolleena syntyneiden tietojen kirjaamisen väestörekisteriin, on tärkeä surevien vanhempien ja perheiden selviytymisen kannalta. Lainmuutos ei ole keneltäkään pois eikä maksa yhteiskunnalle mitään. Kuolleena syntyneen lapsen tietojen kirjaaminen väestörekisteriin mahdollistaisi lyhyen ihmiselämän tunnustamista kokonaiseksi ihmiselämäksi, samoin kuin elävänä syntyneen lapsen. Lainmuutos antaisi sureville vanhemmille sosiaalisen oikeutuksen suruun ja tukisi suruprosessia olennaisella tavalla. Esitämme myös, että kuolleena syntyneen lapsen tietojen kirjaaminen väestötietojärjestelmään olisi voimassa myös takautuvasti eli ne vanhemmat, joilta lapsi on syntynyt kuolleena ennen lainmuutosta, voisivat halutessaan pyytää lapsensa nimen ja syntymäajan merkitsemistä väestötietojärjestelmän tietoihinsa.


Vertaistukijärjestö KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry ja Suomen Kätilöliitto ry tukevat hanketta lain muuttamiseksi edellä mainitulla tavalla. Jos haluat tukea kuolleena syntyneiden lasten vanhempia, anna tukesi tälle aloitteelle lain muuttamiseksi allekirjoittamalla tämä kansalaisaloite."
2 kommenttia:

 1. Hieno ja tarpeellinen aloite, allekirjoitan. Jäi vain vaivaamaan, että miten tämä nimiasia; lähinnä etunimi, on niissä perheissä, joissa vauva on elänyt, mutta lähtenyt taivaaseen ennen kuin etunimi on ehditty antamaan. Ei ole omakohtaista kokemusta, joten haluaisin kuulla tällaisten perheiden ajatuksia asiasta. Esim. hautakiveen ei tällöin käsittääkseni voi laittaa kuin sukunimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kannatuksestasi!
   Käsittääkseni elävänä syntyneestä nimitiedon voi Kelaan ilmoittaa kuoleman jälkeenkin, tämän voi joku viisaampi korjata, jos olen väärässä. Hautakiveen sen sijaan saa nimen laittaa myös kuolleena syntyneelle. Kuolleena syntyneen vanhemmillahan on velvollisuus haudata lapsensa, vaikka virallisesti häntä ei olemassa ole ollutkaan. Ristiriitaista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on kiva lukea!